Hem Start - camping Vårt ekipage Vinter Sommar Storhogna  


Sagan om en förstuga (kur, spiketält)

Get the Flash Player to see this rotator.

 

 

Grunden är klar Isolerat golv (45x170) Väggreglar på gång ...liksom takstolar
Papp & vindpapp Förrådsöppningen Fjällpanel påbörjad 3 väggar klara.
Nu är plåttaket på Fönster & dörrar på plats All panel samt vindskivor Lite stökigt invändigt!
Infällda spotlights Foder kring dörr Grundmålat Färdigt fönster
Trall på framsidan Eldragning på gång Isolering och plast på I kväll snöar det!!!
Påbörjat innertak Skivor på väggarna Förrådsdelen snart klar Rummet likaså
Drygt tre dm sursnö... ...gjorde mig insnöad Snöformation på vagnen Så här lämnade jag det
Ram för sluss Sista takfotsbrädan klar Toaluckan utsågad Dörren går att öppna...
...även toaluckan. Dryg dm mellanrum Slussen är tätad Kappa mellan taken
Betsad dörr & tak Tapeter & golvmatta Kuren är inredd! Tak & golvlister på plats
Sko- & klädförvaring Färdigt fönster Tavlor på barnen Stämningsfullt
Halloweenpyntat Förrådet är också klart Toaluckan Klart för sömn
Funkar även för tv Färdigt för säsong 1... ...och pyntat för advent. Även i fönstret
 
Målning på gång Det färdiga resultatet Ett härligt tillskott!  

Upp


Prolog

Efter en första vinter med husvagn var det framför allt sambon som propsade på att vi bode bygga en kur så att vi kunde hänga och torka kläder och så att barnen fick en egen sittyta. Planeringen påbörjades i huvudet. I slutet av sommaren såldes förtältet med tillbehör på Blocket så nu fanns ingen återvändo.


Kapitel 1 - förberedelser

I slutet av sommaren påbörjades arbetet med att skapa ritningar. Efter lite klurande så kom jag fram till att kuren inte kan vara så bred (brandsäkerhet) men däremot ganska så lång för att få plats med ett rum och ett förråd. Till slut så landade måtten på 210x470 cm. Gjorde ritningar och bestämde dimensioner. Sedan blev det tre svängar till Byggmax för att köpa material. För att spara tid vid själva byggandet så skulle alla reglar sågas färdig på hemmaplan innan avfärd.

Kom fram till att en släpvagn inte skulle räcka för att transportera upp det första bygglasset utan det blev till att låna en extra vagn av en kompis.


Kapitel 2 - första bygghelgen

Fredagen ägnades åt att packa de två identiska släpvagnarna med ungefär lika tunga lass. Min egen vagn skulle innehålla de saker som behövdes först dvs. grund, golv och vägg. Den andra vagnen lastades med tak, papp, panel, dörrar och fönster.

Vid femtiden på fredag for jag (fullastad bil + vinterpreppad husvagn) samt grannen Daniel (fullastad bil + fullastad släpvagn) till Storhogna. Vi var framme vid åttatiden på kvällen.

Lördag morgon påbörjades arbetet att mäta och väga in de sex grundstenarna. Sedan byggde vi golvet och la i board och isolering. På med golvskivor. Lagom till lunch kom syrran och svågern med släpvagn nr. 2. Avbrott för gemensam lunch på Storhogna Högfjällshotell. På eftermiddagen restes alla väggreglar. Därefter fästes takåsarna och sedan spikade vi råspont på taket. Vi hann även med att lägga takpapp innan vi gjorde kväll vid åttatiden (mörkt).

Söndagen fortsatte med pappning av väggar samt sågande och spikande av panel. Vi hann med att sätta panel på tre väggar innan det blev dags att åka hemåt. Helgen gick över förväntan och allt försågat material stämde.


Kapitel 3 - andra bygghelgen

Eftersom det förelåg tveksamheter till huruvida underlagspappen skulle hålla tätt så bestämdes att jag och Jonas skulle åka upp över dagen denna söndag för att lägga plåttak och förhoppningsvis hinna panela sista långsidan. Avfärd från Bergsåker vid sextiden på morgonen, uppe på plats strax före nio.

Efter att ha dragit undan husvagnen påbörjades läktning vilket fick göras två gånger eftersom det stod fel i montageanvisningen. Efter läkt kom takplåt och efter det vindskivebrädor och vindskiveplåt.

Fram på eftermiddagen började det dugga lite regn men vi fortsatte. Vindpapp och läkt på sista långsidan följt av fjällpanelen. Knutbrädor hann vi också med.

Slutligen monterade vi även in dörrarna och fönstret, ställde in dem och tätade gliporna. Plastade igen öppningen mot husvagnen, städade och backade tillbaka husvagnen.

Järnet hemåt, snabbstopp för hamburgare i Ånge och hemkomst strax efter tio på kvällen. Rejält trött men nöjd efter ännu en effektiv byggdag. Nu återstår underbrädor på takfot och taksprång samt foder runt dörrar och fönster innan man kan börja med insidan.


Kapitel 4 - tredje bygghelgen

Så fick man äntligen åka upp och fortsätta. Lämnade Bergsåker vid halvsextiden på torsdag kväll. Alla gruspartier mellan Kölsillre och Rätansbyn var nu asfalterade. Fantastiskt!

Fredag - Vaknade till strålande sol. Satte igång vid niotiden. Satte foder och smygar runt fönstret och de bägge dörrarna. Monterade handtag och lås på dörrarna samt fönsterhakar m.m. på fönstret. Tog sedan och grundmålade tre väggar.

Eftersom jag glömt att ta med mig en sorts brädor så åkte jag till Klövsjö byggshop. Fortsatte sedan med att dra el till ytterbelysningen och sätta brädor under takfoten. Fällde in och gjorde klart spotlights.

När skymningen började komma så tände jag lampan och började göra trall vid ingången. Vid kvart i åtta var orken slut och fingrarna blå så då gjorde jag kväll för idag. Stjärnklart och minus 1,5 grader när jag gick in.

Lördag - När jag klev upp på lördagen så var det -5 och mulet. Gjorde färdigt trallen (så långt jag hade virke) och började sedan att dra el inne. När jag hade dragit el i själva rummet så började jag isolera och plasta väggarna.

Gjorde paus för att åka till ICA och handla lite matgrejor och åt sedan lunch. Tillbaka in i kuren för att börja sätta skivor på väggarna. Vid tretiden började det snöa vilket var besvärligt då man skulle kapa väggskivor. Till slut gjorde jag storröjning inne i kuren och så forsatte jag kapandet där inne.

När jag hade satt skivor på bägge långväggarna samt främre gaveln så drog jag el i förrådsdelen. Slutligen började jag sätta paneltaket. Gav upp vid halv åtta. Snön yr ute. Det är nollgradigt och har väl kommit 3-4 cm än så länge.

Söndag - Det har snöat hela natten. När jag vaknade låg det 2-3 dm blötsnö överallt. Fick börja med att skotta fram bil och släpvagn samt framför kuren och husvagnen. Fortsatte att dra el, isolera och sätta väggskivor. Isolerade även klart taket och satte klart innertaket. Byggde sedan väggen mellan rummet och förrådet samt isolerade och satte skivor även på den. Städade sedan och packade bil och vagn.

Tog en rekogniseringstur med bilen och insåg att jag inte skulle ta mig härifrån med vagnen så nu är jag kvar en natt extra. Det ska sluta snöa senare i kväll så jag hoppas på nyplogade vägar i morgon så att jag kan ta mig hem...

Måndag - Strålande vacker morgon med sol och en massa snö överallt. Skottade runt vagn och kur, grävde fram allt skrot och la på släpvagnen, städade ur husvagnen och tog en dusch. Kopplade ihop bil och släpvagn och tog ett djupt andetag...

...med minsta möjliga marginal lyckades jag spinna mig upp förbi servicehuset och ut på vägen. Smygfart första 1½ milen pga snö och is men sedan gick det bra. I kväll har jag bytt till vinterdäck på både bil och släpvagn!


Kapitel 5 - Fjärde bygghelgen

Hela familjen drog iväg på fredag kvällen. Kom upp vid åttatiden och konstaterade att det hade kommit ytterligare någon cm. snö.

Vid niotiden på lördag så började jag med att såga hål för toalettluckan. Satte underbrädan på takfoten mot husvagnen och gjorde klart ramen för slussen. Sedan var det dags...

Med hjälp av bilen och Mia så lyckades vi få vagnen bara en dryg decimeter från kuren. Hål för dörr och toalettlucka passade fint. Ned med alla stödben och in med pallbockar.

Sågade till breda brädor som jag pressade isoleringskorvarna mot vagnen med. Gjorde även en isolerad lucka för toaletthålet.

Eftersom det var strålande väder så fortsatte jag ute. Gjorde klart trallen och satte fotplåt på taket. Satte även fast vagnskappan mellan vagnstak och kurtak. Satte kontakter för utgåend och ingående el samt skymningsrelä för utebelysningen.

I kväll har jag betsat innertak, fönster och dörr. Blev dock ett uppehåll eftersom strömmen gick i hela Storhogna under en 20-30 minuter.

Söndag - lite disigt men helt ok väder. Började tapetsera. Lite krångligt eftersom alla grejor samtidigt befinner sig inne i rummet. Gjorde de tre väggarna som har enfärgad tapet samt satte in strömbrytare, dimmer, vägguttag, taklampa och brandvarnare.

Efter lunch så fortsatte jag med fondväggen. Slutligen så skar jag till och lade in golvmattan. Sedan blev inbärning av soffa, mattor och hallmöblemang. Allmän städning i och runt ekipaget, vanlig åka-hem-preparation av vagn och slutligen en dusch. Vid halv fem lättade vi. Middag på Söderins i Ånge gjorde att hemkomsten blev strax före åtta.

Nu återstår taklist, golvlist och fönsterfoder i rätta rummet samt golvmatta och ikoppling av elskåp i förrådet. Sedan är kuren färdig att användas.


Kapitel 6 - Femte bygghelgen

Halloweenhelg, så vi åkte iväg vid lunch på fredag. Hade tänkt hinna göra något när vi kom upp men nu blir det mörkt så fort att det fick vara.

Lördag - Vaknade upp till en solig och vacker dag. Inte ett moln på hela dagen! Började med att koppla ihop den sista elen. Kopplade på strömmen och allt fungerade - halleluja! Fortsatte med att lägga in matta i förrådet, sätta in taklampa och bygga ihop en lagerhylla. In med alla grejor som skulle vara där.

Fortsatte med att kapa till dörr- och fönsterfoder. Kapade och betsade utomhus eftersom det är så mycket saker inne. Spikade sedan upp. Likadant med taklister. Sedan for vi ner till familjen Byström/Lundberg och åt grillkorvslunch ute. Jonas hängde på upp medan barnen och Mia stannade kvar.

Tillsammans fixade vi golvlister, monterade fönsterbräda, gardinstång, rullgardin, hatthylla, skohylla, soffa och soffbord samt pyntade med lampor, tavlor och diverse annat. Nu känns kuren klar för i år. Till våren ska vi måla utsidan och sätta hängränna men det blir då det.

I kväll har vi haft galapremiär. Våra vänner har varit här och ätit förtugg, varmrätt och efterrätt. Mycket disk när åtta personer äter så mycket. Ser trevligt ut på utsidan nu med fasadbelysningen och med ljuslykta samt för denna helg extra ljuslykta i halloweenstyle.

Söndag - Lite disigt och ganska blåsigt. Satte upp persienn på ytterdörren, reglar och handtag på toaluckan, vintermarkis på vagnen samt skotork i kuren. Lastade av skoterpulkan och låste fast den i kuren. Picniclunch nere vid Stallvägens stuga och sedan ihopplockning och städning. Vände hemåt vid halv tre och var hemma vid halv sex.


Kapitel 7 - Första helgen utan bygg

Så bar det av igen! Mia jobbade till fem så vi var inte uppe förrän vid niotiden på fredag kväll. Fantastiskt att ha en kur. Man öser in alla saker där och kan i lugn och ro plocka in dem i vagnen.

Vi hade med oss täcken, kuddar och lakan till bäddsoffan och det blev premiär direkt. Mia och Moa sov där ute vilket verkade fungera bra. Lite trångt när man har bäddat ut men det gick.

Lördagen präglades av en strålande sol och av spegelblanka gator inne på campingen. Vi var ute och lekte i snöhögarna. Eftersom vi hade med oss "sittpuffar" och tv så fixade jag med det inne i kuren. Puffarna visade sig vara bra vid av- och påklädning också. Tripp till Skalet och fika på hotellet hanns med innan vi tog "fördrink" ute i kuren på kvällen.

Söndagen började med snöfall som dock övergick i regn. I natt har Emil och Emilie sovit i bäddsoffan vilket också har gått bra. Ute en stund, lunch i vagnen, ihopstädning och sedan hemfärd. Skönt att vara här och bara njuta. Tråkigt att helgen är över så fort!!!


Kostnader

Nu har vi summerat det vi lagt ut på vårt förstugebygge och det blir en hel del. Slutsumman landar på ca 43.500 kronor men då ingår möbler och inredning. Själva stugan har kostat ca 35.000 kronor.

Till detta tillkommer naturligtvis arbetstid och bensin/diesel. Om man räknar med kompisar som hjälpt till så har det gått åt 12 manarbetsdagar på plats samt förberedelser på hemmaplan. Bil med släpvagn har gått fram och tillbaka till Storhogna 7 gånger vilket gör en total om ca 290 körda mil.

Jag har sammanställt alla kostnader i en pdf-fil för den som är intresserad. Klicka på bilden för att ladda upp filen.


Ritningar

Förstugan är anpassad efter vår vagn så att dörröppning och öppning för toatömning ska stämma. Ritningarna har jag gjort själv. Klicka på ritningarna för att se dem i större format (pdf).


Upp!

 

 

 

 

 

 

Copyright Mathias Sundin 2010 - Webmaster: mathias@grimvagen7.se