Storhogna - projekt stugbygge

Efter 6 år som campare i Storhogna beslutade vi oss våren 2014 att köpa en tomt för att bygga stuga. På denna sida kan du följa vår byggprocess från tomtköp till färdig stuga. Längre ned på sidan finns en del bilder. Om du klickar på de små bilderna så öppnas de i större format.

 


Tomtköpet

Det finns många faktorer som spelar in vid köp av tomt. Priset, storleken och läget. Att vi ville vara kvar i Storhogna var vi helt eniga om. Utbudet av tomter är dock ganska stort så det gäller att fundera vilka faktorer som är viktiga. För oss var läget den kanske viktigaste faktorn. Vi vill ha gångavstånd till bekvämligheter så som hotellet och det nya bycentrat. Vi vill ha en fin vy och ett soligt läge. Ski-in och ski-out var inte en nödvändighet för oss. När det gäller storleken på tomten ville vi gärna ha en lite större tomt för att kunna bygga både stuga och förråd och samtidigt ha möjlighet att i framtiden komplettera med exempelvis ett relaxhus. När det gäller priset så vill man ju komma inte lägga en förmögenhet på tomten men tomter i bättre lägen ligger i prisspannet 600.000 och upp till 1.100.000 kronor.

Vi valde att köpa tomt av Sven Nyman som även äger den camping som vi har stått på i Storhogna. Tillsammans med två andra så har Sven etablerat ett nytt tomtområde som heter Dalvallen och som ligger i solsluttning nära campingen i Storhogna. Alla tomter har kommunalt vatten och avlopp samt anslutning till elnätet. Tomterna förbereds även för fiberanslutning även fast denna tjänst ännu inte kan erbjudas. Vägarna sköts i en vägsamfällighet. Alla tomter har skoterled i direkt anslutning.

www.dalvallen.se

Tomten på Beckasinvägen Skogstomt Vägen till tomten bryts
 
Sett från campingen Foto från Dalvallens Facebooksida  

Att bestämma stugmodell

Det finns väldigt många olika tillverkare av stugor. Allt från större företag till små lokala timmerstugetillverkare. Utgångspunkten för oss var att hitta en stuga som var lagomt stor och som passade för den tomt vi hade valt. Vi ville gärna ha en timmerstomme som grund. Efter att ha tittat runt en del så bestämde vi oss slutligen för en finsk timmerstuga som heter Pilha 110. Det är en loftstuga på 76 kvm som har storstuga med ryggåstak, kök, 2 sovrum, badrum och sovloft. Byggsatsen är prisvärd och innehåller det mesta förutom köksinredning, badrumsinredning och grund. Vi gjorde några förändringar i byggsatsen. Vi ändrade några fönster samt ökade upp isoleringen i tak och golv.

Att bygga en timmerstuga är ett hantverk som tar tid och det man får räkna med är att byggkostnaden är högre än för en stuga med färdiga väggblock. En annan sak att tänka på är att svensk och finsk standard inte alltid stämmer överens vilket ibland har skapat huvudbry under byggprocessen. Tipset är att gå igenom alla specifikationer ordentligt tillsammans med någon som är byggare så att man får det man vill ha. Vissa delar kanske det är bättre att välja bort från en leverans och ordna själv i Sverige.

www.ultimatemarket.com


Innan bygget kan starta

Innan bygget kan starta så krävs ju bygglov och för att få det så krävs en rejäl bunt med ritningar och andra dokument. Vi försökte få allt på plats över sommaren 2014 vilket inte är så lätt eftersom alla helst semestrar då. Då tomtområdet var helt nytt så fanns inte heller alla ritningar eller funktioner färdiga vilket gjorde att vi själva fick göra situationsplan och nybyggnadskarta samt att processen försenades i väntan på att vägar och VA skulle färdigställas. Mitt i processen fick vi dessutom beskedet att vår stugmodell inte kunde accepteras för den hade fel typ av utformning för området men med lite hjälp av Sven Nyman fick vi kommunen att komma och titta på alla andra stugor i närheten och de ändrade då sig och tillät vår stuga. I övrigt så har Bergs kommun varit mycket trevliga att kommunicera med och de flesta beslut har kunnat tas snabbt. Den 2:a september fick vi tillåtelse att börja schakta marken och någon vecka därefter hade vi ett komplett bygglovsbeslut.

Vid större byggprojekt så behövs även en kontrollansvarig (KA) som följer byggprocessen och rapporterar till kommunen. Vår KA heter Bengt Engström och är från Vemdalen. Har har varit bra och har löpande rapporterat om sina besök uppe på byggplatsen.


Byggentreprenör

Vi bestämde oss för att leja ett byggföretag för alla stora moment i bygget. Schaktning, grund, resning, takläggning etc. Vi började med att söka byggföretag i närområdet av Storhogna men de flesta byggföretag verkar har för mycket att göra för att ens svara på förfrågningar. Nästa steg var att leta företag hemma i Sundsvall. Vi tog kontakt med tre olika företag. Ett svarade inte på förfrågan, ett träffade vi men fick inget bra intryck av men det tredje företaget hade vi fått rekommendation av kompisar till så det kändes bra. Offerten var avsevärt dyrare än vad vi först hade tänkt oss men efter att ha gått genom alla olika moment så bestämde vi oss för att låta PL Bygg i Timrå bygga åt oss. Deras uppdrag blev schaktning, grund, resning till helt färdigt utvändigt (exkl. altan), isolering invändigt samt iskruvning av golv.

www.plbygg.se

Nu när detta är klart så tar vi över själva invändigt. Vi ska regla upp innerväggar och en del extra loftbjälklag. Därefter ska vi ha dit en elektriker som drar all el innan vi börjar sätta ytskikten. Så småningom ska vi även ha dit hjälp för VA-installation, för montering av kamin samt för montering av luftvärmepump. I det stora hela så ska vi dock göra mycket av arbetet invändigt själva. Detta för att hålla kostnaderna på en hanterbar nivå.

Övriga hantverkare:
VVS-installation - Thorells VVS i Ytterhogdahl
El-installation - Nordströms El i Sundsvall
Kamininstallation - LF-Fix Som Sten
Luftvärmepump - Polarpumpen samt Oktopal
Besiktning av kamin/skorsten - Sotarbolaget Jämtland


Byggprocessen

Bygget startade den 2 september 2014 med schaktning och grundsättning. Förseningar i Finland gjorde att byggsatsen inte levererades till Storhogna förrän 16 oktober. Då påbörjades timmerstommen omgående. Nästa problem var att takåsarna som följde med inte matchade ritningarna vilket till slut gjorde att vi beställde nya takåsar från fabrik i Sverige. I slutet av november hade vi ett tätt skal och därefter har arbetet fortsatt invändigt med isolering, golv, mellanbjälklag etc. Under sommaren 2015 så har det mesta färdigställts. En del återstår till sommaren 2016 bl.a. målning och färdigställande av tomt.

Den 2 november 2015 hade vi slutbesiktning och fick vårt bygge godkänt. Nu hoppas vi på en riktigt fin vinter så vi kan njuta av allt arbete som vi lagt ned på bygget.

Scaktning påbörjad Kantbalk gjuten Stommen är rest
Takåsar sätts på plats Nu fattas bara fönster & dörrar Läget mot fjället
Inne i stugan VA-installation påbörjad Regling av innerväggar
Loftet Vinkelhörn i köket Räcke på loftet
Golvvärme i badrummet Här ska det bli en elcentral! Pottor för takspottar
Isolering i yttervägg Flytspacklat hallgolv Ett kök har levererats - många platta paket!
Spackling av fall i badrummet Test av vägglasering Takpanel och väggpanel i kök
Panel på loftet Klätt och målat fönster Tätskikt i badrum
Storstugan Badrummet Köket
Stora sovrummet Lilla sovrummet Hallen
Kamin under byggnation Nedsidan (mot fjället) Altan
Entrésidan Farstukvist Belysning som styrs av skymningsrelä
Entrésidan nu med fönsterfoder Trappan färdig för målning Kaminen färdig för besiktning
Hallen snart färdig Loftet färdigt Egentillverkad grillplats
Skydd för luftvärmepumpen Äntligen är brasan tänd! Inklätt under altanen
Vintermörkret lyses upp Såväl ute som inne Färdigmålat
Järnvitrol med vinröda detaljer Tvättmaskin i badrum Allrum loft
Sovalkov loft Sovrum Läshörna sovrum
Soffa storstuga Kök med matplats  

Förrådet

När vi sökte bygglovet så sökte vi även för ett förråd på 25 kvm. Vi hade först tänkt bygga det som ett Attefallshus men kommunen la in det i stugans bygglov. Vis av våra år som campare vet vi att förrådsutrymmen behövs så förrådet var bestämt från start. Vecka 44 hade PL Bygg hunnit få bort flera av virkespaketen så vi kunde börja bygga förrådet. Lite sent för det kom snabbt snö men ett antal jobbhelger senare så har vi nu ett förråd på 25 kvm som är uppdelat i en mindre del med hyllor och garderober samt en större del med golvyta för exempelvis snöskoter och andra vinterprylar.

Förrådet är byggt i lösvirke efter egen ritning. Takstolarna skruvade jag ihop hemma i Sundsvall och körde upp på släpvagn men annars har allt sågats och gjorts på plats. En del av virket, bl.a. den fina timmerpanelen, köptes lokalt på sågen i Handsjöbyn. Det sitter fusktimmerhörn på knutarna för att harmonisera med stugan.

Första transporten av material Påbörjat golvbjälklag Resningen i full gång
Förrådet i föhållande till stugan Endast knutar och takfotsbrädor kvar Invändigt
Knutar sätts upp Arbetsbänk inne i förråd  

 

Upp